Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
22/07/2024

Открийте вълшебството на шаха: Kурс по шах за начинаещи

Открийте вълшебството на шаха: Kурс по шах за начинаещи

В тозу курс по шах за начинаещи ще научите от първоначалния урок :

  • Научете всички правила на играта, включително специални движения
  • Разберете важни методи за мат
  • Научете за откриването, средната игра и ендшпила
  • Овладейте основните тактики и стратегии
  • И колкото може повече от тайните на шаха

 

Резюме на урока по шах за начинаещи

По-долу е кратко описание на основните знания, които трябва да придобиете от уроците по за начинаещи. Уроците са представени по лесен за разбиране начин. (Това също е идеална възможност за вашето семейство да научи играта).

 

Урок 1 – Как работи играта на шах

Първият урок в този курс по шах е предназначен за всеки, който не знае нищо или много малко за играта шах. Ще научите имената на всички фигури, как да опаковате шахматната дъска, как се движат фигурите и какво трябва да направите, за да спечелите партия шах. След като усвоите този урок, ще можете да играете основна игра на шах.

 

Урок 2 – Как да правим добри обмени

Всяка от шахматните фигури има своите силни и слаби страни. Затова и парчетата имат различна стойност. Тъй като шахматните фигури ще се разменят в различни моменти от играта, важно е да разберете стойността на всяка фигура. Познаването на стойността ще ви помогне да вземате информирани решения и да разберете по-добре стратегиите за печалба.

 

Урок 3 – Как да матирате царя на опонента си

Научаването на ходовете на всички фигури е едно нещо, но начинаещият шахматист бързо ще открие, че действителното матиране на царя на противника е изненадващо трудна задача. Всъщност, без няколко насоки как да матирате опонента си, това ще бъде почти невъзможно да се постигне. В този урок ще научите няколко основни модела на мат, които ще ви позволят да изпълните мат на царя на опонента си.

 

Урок 4 – Специални движения и други правила, които трябва да знаете

Докато стигнете до този урок, вече ще знаете всички основни правила и движения, но има няколко специални движения и правила, които трябва да знаете. Някои от тези ходове и правила често са неразбрани от онези, които никога не са научили официалните правила на играта. Овладяването на този урок ще ви даде увереност в знанията ви за правилните правила на играта, включително всички специални движения и много от по-малко известните правила.

 

Урок 5 – Какво трябва да направите в началото

Началният етап се състои от първите няколко хода на играта, където и двамата играчи имат за цел да развият фигурите си и да се подготвят за предстоящата битка. Съвсем нормално е за начинаещите да се чудят кои движения са най-добри на този етап. Ако следвате съветите в този урок, тогава ще знаете как да намирате добри ходове в отварянето и в същото време ще откриете и нещата, които не трябва да правите в отварянето, и клопките, които трябва да избягвате.

Урок 6 – Какво трябва да направите в средата на играта

След като отварянето приключи, стигате до средната игра. По-голямата част от бойното действие се развива в средата на играта и по време на този етап може да се почувствате претоварени и несигурни какво да направите при следващия си ход. Въпреки това, този урок ще ви изясни всичко – ще откриете къде да насочите вниманието си и как да намерите полезни ходове в средата на играта.

 

Урок 7 – Какво трябва да направите в края на играта

Крайният етап на играта е, когато повечето фигури и пешки са напуснали дъската и са останали само няколко. Но не се заблуждавайте, само защото има само няколко останали шахматни фигури не означава, че ендшпилът е лесен. Всъщност много играчи, които успяват да се справят добре в началната и средната игра, често се провалят в ендшпила. Различните техники и стратегии за края на играта, които ще научите в този урок, значително ще подобрят шансовете ви да излезете като победител.

 

Урок 8 – Важни тактики, които трябва да знаете

Тактиката е ход или дори кратка комбинация от ходове, чрез които играч постига цел чрез използване на определени цели в позицията на опонента си. Тактиките са мощни и дебнат зад всеки ъгъл, поради което внасят много напрежение, очакване и забавление в играта. Една добра тактическа комбинация може да определи изхода на играта и затова трябва да обърнете специално внимание на тактиката. В този урок ще научите 4-те най-важни тактически модела няколко техники, които биха могли да ви помогнат да избягате, ако опонентът ви хване в капан в тактика.

 

Урок 9 – 4-те най-чести грешки в шаха

Една грешка обикновено може да прекрати играта незабавно, дори и да сте направили много добри ходове иначе. Магнус Карлсен, световен шампион по шах, веднъж каза: „Ще направя 40 добри хода и предизвиквам опонента си да направи същото!“ Въпросът тук е, че не е лесно да направите 40 добри хода подред. В този урок ще научите 4-те най-чести грешки, които допускат шахматистите. Ако разбирате тези видове грешки, това ще ви помогне да ги избегнете в собствените си игри.

 

Урок 10 Как работи шахматната нотация и матът на 4 хода

Шахматната нотация е метод, който шахматистите използват, за да записват своите ходове. В турнирите по шах нотацията обикновено е задължителна. Добра идея е да отбелязвате ходовете си, защото по-късно можете да покажете играта си на треньор и той може да ви помогне да разберете къде сте допуснали грешки и какво е трябвало да направите.

 

Във втората част на този урок ще научите и за мат на 4 хода. (Шансовете са много добри хората от време на време да опитат мат с 4 хода срещу вас). Ще научите как работи и как да го блокирате, ако някой го опита срещу вас.

 

Повече за такъв тип курс по шах можете да намерите на chess-point.com

 

 

Коментарите са изключени.