Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
22/07/2024

Основни видове стоманени строителни конструкции

Основни видове стоманени строителни конструкции.

Стоманата се е превърнала в неразделна част от проектирането и изграждането на модерни сгради, но начинът, по който се използва за поддържане на конструкцията, може да варира в зависимост от редица фактори. От използването на сградата и риска от сеизмична активност до броя на етажите и графика на строителството, всичко това може да повлияе на това какъв тип стоманена рамкова конструкция се използва. В тази статия ще научите повече за основните видове стоманени строителни конструкции

 

Често срещани видове стоманени рамкови конструкции

Четирите стоманени строителни конструкции, които ще обсъждаме, са основни строителни рамкови конструкции, портални рамки, фермени конструкции и решетъчни структури. Въпреки това е важно да се отбележи, че има много други видове и вариации на рамки, които се използват в по-специализирани или уникални приложения.

 

Рамкова конструкция от стоманена сграда

Тази основна рамка се състои от стоманени греди и колони, които са многофункционални и могат да образуват пространства с почти безкрайни размери и оформления. Той също така има много от основните предимства, които имат другите структури, които ще обсъдим, като подобрена твърдост и здравина. Те се използват най-често в сгради с много подобни единици (офис сгради, жилищни блокове, многоетажни сгради и др.) поради тяхната адаптивност.

 

Стоманена портална рамкова конструкция

Конструкциите на портална рамка или прозрачен участък често са това, което идва на ум, когато мислим за закачалки за самолети. С други думи, нискоетажни или едноетажни конструкции с широки разстояния и отворени подове, които обикновено се използват за складове, хамбари и други приложения, където са необходими големи открити пространства на ниска цена.

Порталните рамки често се правят от горещо валцована стомана и могат да бъдат конструирани бързо поради опростения си дизайн. Използвайки твърди връзки, устойчиви на моменти, порталните рамки също имат висока устойчивост срещу странични и вертикални удари.

 

Структура от стоманена решетка

Конструкциите от стоманена решетка са точно това, което подсказва името – пръти, свързани, за да образуват решетъчен модел, който разпределя напрежението в структурата. Подобно на фермите, рамката на мрежата може да бъде двуизмерна равнина или може да образува триизмерна форма, като например мрежеста обвивка.

 

Стоманена конструкция тип ферма

Общата идея за стоманена конструкция  тип ферма е греди или пръти, които имат панта в двата края. Също и могат да бъдат групирани в равнинни или пространствени профили. Равнинните профили образуват двуизмерна рамка и изпитват натоварвания и реакции в свръзките на равнината на конструкцията. Космическите ферми, от друга страна, образуват триизмерна рамка и могат да поддържат товари на множество равнини.

Предимството на фермовите конструкции е, че рамката е съставена от горна и долна част с ремъци между тях. Тежи много по-малко и използва по-малко стомана от стандартните греди. В същото време твърдостта на рамката е по-голяма и може да помогне за контролиране на деформациите. Те обикновено се използват в мостове, телевизионни кули и покриви с големи разстояния.

 

Повече за основните видове стоманени строителни конструкции тук.

Коментарите са изключени.