Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
22/07/2024

Какво още можем да научим за добива на маслото от българска роза

добива на маслото от българска роза

Какво още можем да научим за добива на маслото от българска роза? Благодарение на изключително високото си качество, маслото от българска роза все още запазва висока цена и се радва на сериозно търсене сред елитните производители на парфюми и козметика.

Повече за добива на маслото от българска роза

Маслото от българска роза е основен компонент на скъпи парфюми като Just Pink на Cavali, 5th Avenue на Elizabeth Arden, Sity Glam на Armani и др. Само за пример флакон от 500 ml на парфюма Her Majesty на Clive Christian струва 200 000 евро. Всяка капка съдържа розова есенция, получена чрез дестилация на 170 розови листенца.

За съжаление в наши дни, въпреки сериозното им стопанско значение, площите с розови насаждения в България постоянно намаляват.

Причината за това е изключително трудоемката работа по обработка и събиране на розите, но на първо място много ниската изкупна цена на листенцата. Ето защо все повече собственици, оплакващи се от високите разходи за обработка и грижи за розовите насаждения, твърдят, че им е по-изгодно да ги заменят с други икономични култури.

Няма и целенасочена подкрепа от страна на държавата, за да се запази този традиционен за България отрасъл на фона на икономическите кризи и галопиращата инфлация.

За маслото от българска роза можем да говорим дълго.

Известен факт е, че българското розово масло се извлича от най-малките розови листенца.

Цветът му е жълто-зеленикав и има много приятна специфична миризма. Освен това маслото от българска роза съдържа много компоненти, които са изключително ценни за човешкото здраве. Поради това се използва не само в козметиката, но и като ароматна подправка за храна.

От изсушените тичинки на роза се вари ароматен чай с успокояващо действие, а от листенцата се приготвя вкусно сладко.

Традиционна изненада за чуждестранните почитатели на традиционната българска кухня е розовият локум.

В околностите на Казанлък има огромни насаждения от рози, които се отглеждат и събират от жителите на близките села. Българите, особено хората от по-старото поколение, могат да разкажат добре за всички нюанси на розобера.

 

Коментарите са изключени.