Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
22/07/2024

Защо клиничните проучвания са важни – 6 топ причини

Защо клиничните проучвания са важни - 6 топ причини

Клиничните проучвания са важни

Резултатите могат да помогнат на много пациенти. Това е една от основните причини, поради които се  провеждат изследвания на първо място. Един лекар, който се грижи за пациенти, може да прегледа може би 20 пациенти на ден. Но ако провежда клинично проучване и в крайна сметка пусне ново лечение на пазара, потенциално може да повлияя на хиляди или дори милиони животи.

По същия начин, когато участвате в клинично проучване, лечението, което търсите, може или може да не е налично, за да помогне с вашето състояние сега, но може да помогне на много други хора в бъдеще. В тази статия ще разберете повече за това защо клиничните проучвания са важни.

 

Клиничните проучвания помагат за нови лечения на пазара

Всеки продукт, който се използва в клиничната практика – от нови лекарства до ваксини и устройства – е бил стриктно тестван в много фази на клинични изпитвания, преди изобщо да бъде използван в лекарски кабинет или хирургически кабинет. Без участници в клиничните изпитвания откритията и напредъкът няма да се случат!

 

Предоставят по-добра информация

Да приемем, че разполагаме с пет лицензирани лекарства за лечение на определено състояние. Пишем рецепта за пациент и ако работи, чудесно. Ако не, ще опитаме друго. Това е проба-грешка. Но ако проведем клинично проучване с тези две лекарства, може систематично да се тества, за да се определи кое е по-ефективно. По същество това е подобряване на качеството.

 

Тестват безопасност и ефикасност

Трябва да е сигурно, че новото лечение или устройство е безопасно и ефективно, преди да бъде пуснато на пазара и използвано в клиничната практика. Има четири различни фази на клиничните изпитвания, както и много регулаторни органи, които наблюдават безопасността и ефикасността, преди да получи одобрение. След като лечението излезе на пазара, има и проверки за безопасност.

 

Елиминират пристраността на лекаря

Всеки лекар иска да направи най-доброто за неговите пациенти. Но понякога стават неволно предубедени, като мислят, че новото лекарство е по-добро от старото. Понякога не е така. Единственият начин, по който можем да знаем със сигурност, е чрез провеждане на клинични проучвания. Това помага да бъдем системни в практиката и да предоставяме по-добри клинични грижи. Отново нашият постоянен стремеж към подобряване на качеството.

 

 

Децата не са малки възрастни

Само малка част от лекарствата и ваксините, които използваме при деца, всъщност са тествани върху тях. Чувал съм хора да казват: „Защо трябва да правим проучвания с деца? Те са просто малки възрастни.” Това е невероятно погрешно твърдение по много причини. Децата и възрастните имат разлика във физиологията и различия в метаболизма. Така че е изключително важно да се тестват лекарства и ваксини с деца като обекти на изследването.

Когато тестваме ваксина за детска болест, често започваме при възрастни, защото се уверяваме, че е безопасно. Ако успеем да демонстрираме безопасност при възрастни, след това проправяме път към по-големите деца. Ако това проработи, тогава ще тестваме върху по-малки деца за безопасност и ефикасност.

Подчертахме важността на клиничните проучвания и необходимостта от доброволни участници, за да се случат открития. Участниците в проучването са наистина невъзпятите герои на медицинския напредък. Без тях неща като пеницилин, ваксина DTap и мамографии никога нямаше да стигнат до клиничната практика.

Повече информация на clinical-trials-bulgaria.com

Коментарите са изключени.