Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
23/05/2024

NAD+ терапия – какво представлява и какви са ползите от нея?

NAD+

Сиртуините и NAD+

От тези седем сиртуина ( ако хемоглобинът принадлежи към семейство,  съставено от два протеина, тогава имаме 7 от тях в семейството на сиртуин)  три работят в митохондриите на клетката, три в ядрото и един в цитоплазмата; всеки играе различна роля. Основната роля на сиртуините (NAD+) е отстраняването на ацетиловите групи от други протеини.

Сиртуините работят с ацетилови групи чрез процес, наречен деацетилиране. Това означава, че сиртуините намират ацетилова група в молекулата и я премахват, което на свой ред подготвя молекулата за нейната работа. Един от начините, по които работят сиртуините, е да премахват хистоните, биологичните протеини от ацетиловата група.

Какво е хистонът?

Хистонът е голям обемист протеин, около който е разположена ДНК. Може да се сравни с коледна елха, оплетена с гирлянд – в този случай ДНК верига. Сиртуините деацетилират хистони, които са част от кондензирана форма на ДНК, наречена хроматин. Ако хистонът има ацетилова група, тогава хроматинът е отворен (неусукан).

Ако хроматинът е отворен (неусукан), това означава, че ДНК се транскрибира. Но хроматинът не трябва да се оставя отворен, тъй като в това състояние той е уязвим и податлив на увреждане.

Ако сиртуините деацетилират хистони, тогава хроматинът се затваря, което означава, че генната експресия е спряна или заглушена.

За сиртуините знаем само от около 20 години, а основната им функция е открита през 90-те години. Последвалите проучвания позволиха да се разбере тяхното значение и повдигнаха въпроси за по-нататъшно проучване.

NAD+ терапия

С напредването на възрастта NAD+ намалява значително, така че е полезно да се попълват нивата на коензим, за да се поддържа оптимална телесна производителност. Изследванията показват, че NAD+ има уникалната способност да защитава тъканите, да предизвиква възстановяване на ДНК и да насърчава дълголетието.

Стареенето и последиците от него могат да бъдат предотвратени чрез добавяне на NAD+ терапия към ежедневието ви.

Интравенозното приложение на NAD+ е единственият начин да се гарантира 100% бионаличност на молекулата, за разлика от оралните добавки. Това означава, че тялото ви ще абсорбира възможно най-много допълнителни коензими и ще ги преобразува в молекулярна енергия. Това ще ви позволи да усетите ефекта по-бързо и ще ускорите възстановяването на тялото си.

Ползите от терапията с NAD+
  • Забавя когнитивния спад
  • Подобрява здравето на мозъка
  • Бори се с хроничната умора
  • Повишава енергията
  • Помага да се отървете от пристрастяването
  • Засилва метаболизма
  • Възстановява клетките
  • Забавя стареенето
  • Намалява вътрешното възпаление

 

Коментарите са изключени.