Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
22/07/2024

8 съвета за професионално видеозаснемане със смартфон

8 съвета за професионално видеозаснемане със смартфон

Никога не е било по-лесно за всеки, който има смартфон или цифров фотоапарат, да запише свой собствен видеозапис и да го излъчи на всеки. Просто извадете смартфона от джоба си, щракнете върху запис и имате кадри , които можете да редактирате и разпространявате незабавно. Но е необходимо повече от това, за да изглеждат вашите кадри професионално. Ето няколко бързи съвета за създаване на видеозаснемане със смартфон или цифров фотоапарат.

 

Не правете вертикално видеозаснемане

По някаква причина технологичните гиганти направиха опция за запис на вертикални или портретни кадри и видеозаснемане със смартфон. Въпреки че това може да има смисъл с устройство, което има екран в портретна ориентация, това не се превежда добре на никое друго устройство. Синдромът на вертикалното видео е реален. Компютърни монитори, телевизори, дори уебсайтове, всички имат хоризонтално ориентирани дисплеи. Не бихте очаквали да отидете на кино и да видите екрана обърнат настрани. Живеем в широкоекранен свят. Въпреки че има приложения, които могат да се противопоставят на това, направете услуга на света и на себе си, като обърнете телефона си настрани и запишете хоризонтални кадри.

 

Използвайте статив за стабилно видеозаснемане

Използването на статив за стабилизиране на вашите кадри е от първостепенно значение при създаването на професионално видео. Повечето цифрови фотоапарати могат да се използват с много основни стативи и има адаптерни скоби за смартфони, които могат да работят и с тези стативи. Никога повече няма да имате нестабилни кадри.

 

Не използвайте цифрово увеличение

Понякога може да е изкушаващо да използвате функцията за увеличение на вашия смартфон, за да направите по-близък кадър на вашия обект, но тъй като обективът не увеличава оптично, вие просто увеличавате картината цифрово. Това води до едно нещо: пиксели. Ако искате да увеличите мащаба със смартфон, без да изглежда като пикселиран боклук, просто се приближете до обекта.

 

Осветление

Използването на светкавица на смартфон или цифров фотоапарат за осветяване на обект му придава онзи прожектор от стара VHS видеокамера. Нещо като Blair Witch Project. Не може да се сравни с осветлението извън камерата. Има много комплекти за осветление, някои дори можете да изградите сами от консумативи от B&Q.

 

Моят любим източник на светлина за използване е безплатен и достъпен за почти всички: слънцето. Естественото осветление по време на видеозаснемане изглежда страхотно в почти всеки случай. Насочете обекта си към прозорец за страхотна естествена светлина. Никога не поставяйте прозореца зад обекта, иначе ще останете със силует.

 

Експозиция и фокус

Смартфоните и цифровите фотоапарати автоматично ще открият и коригират съответно експозицията и фокуса. Страхотен е за правене на бързи снимки, но в идеалния случай, докато записвате, ще искате да имате повече ръчно управление и да ги заключите, така че да не се коригират и да оставят вашите кадри преекспонирани и извън фокус.

Просто докоснете обекта си, като използвате приложението по подразбиране на вашия смартфон, за да заключите ръчно експозицията и фокуса във вашите кадри. Това може да се регулира, докато снимате. Повечето съвременни цифрови фотоапарати също предлагат тази функция за докосване. Ако не, това ще стане с „натискане наполовина“ на бутона за заснемане.

 

Аудиозапис

През повечето време ще е достатъчно да записвате аудио директно от вградения микрофон на камерата, но при професионални видеоклипове, а именно интервюта, ще искате да имате микрофон възможно най-близо до вашия обект.

Можете да използвате външен професионален микрофон, свързан към компютъра, за да запишете вашето аудио, или записващо устройство за бележки, но аз предпочитам да използвам втори смартфон, поставен точно над обекта, като използвам приложение за гласови бележки. След това бих синхронизирал това заснето аудио с видеозаписа във фазата на редактиране по-късно.

 

Лещи с клипс

Може да срещнете случай, в който искате да разширите кадъра си или да фокусирате върху обект, който е супер близък. За щастие оптичните лещи с клипс за смартфони са супер достъпни за широки или макро снимки.

 

Бавен каданс: Не прекалявайте с него

Повечето смартфони идват с функции за забавен каданс и timelapse, инсталирани в техните приложения за камера по подразбиране. Те са страхотни за заснемане на страхотни кадри, но има подходящ момент да ги използвате.

Забавеното видеозаснемане може да се използва за заснемане на интересни движения, които пропускаме с очите си. Екшън кадрите са страхотни на забавен каданс, но някой, който пише съобщение с молив, може да не е толкова интересен.

Повече информация за видеозаснемане със смартфон тук.

Коментарите са изключени.