Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
22/07/2024

Три вида имобилайзер: Как да изберете най-добрия?

имобилайзер

В зависимост от ключа за управление имобилайзерите се разделят на три вида:

  • с дистанционно управление чрез електронен ключ, който трябва да е в зоната на четене
  • с гнездо, в което трябва да поставите ключ за четене на кода
  • с ръчно набиране на цифров защитен код

Най-често срещаният е първият, безконтактен метод за управление. Някои модели се задействат, когато ключът се приближи до приемника на разстояние по-малко от 10 сантиметра. Други се отключват чрез поставяне на транспондера в радиус до 2 метра. Късият обхват на четене осигурява максимална сигурност и намалява възможността за прихващане на сигнала и работи с чипове, разположени в контактните ключове.

Имобилайзерите за дълги разстояния са по-удобни за използване и се използват с ключодържатели и карти, които могат да се носят в джобове.

Устройство за имобилайзер

Типичен имобилайзер с безконтактен електронен ключ се състои от няколко части:

Електронен блок за управление. Това е малка платка с чип, програмиран за определен набор от действия, който се активира при опит за кражба. Чипът съдържа и код, който се използва за разпознаване на ключа по време на радиовръзка. Комуникацията с него се осъществява чрез намотка, способна да приема електромагнитно излъчване. Изпълнително устройство. Този блок включва поне едно електромагнитно реле, което се активира с команда от ECU. Ако няма захранване, реле или група от релета прекъсва една или повече електронни вериги, водещи до ключови компоненти на автомобила.

В някои случаи към имобилайзера са свързани електромагнитни или електромеханични системи, които блокират работата на механични елементи или тръбопроводи. За да се усложни хакването, се използват радиоуправляеми релета, монтирани на различни места в автомобила. Транспондер. Електронен чип, който предава уникален контролен код на имобилайзера. При разпознаването му ECU програмата дава команда за отключване на системите на автомобила. Чипът се монтира в ключа за запалване или се доставя като отделен ключодържател или карта, която може да носите в джоба си.

Въпреки високата ефективност на имобилайзера, той не осигурява 100% гаранция за защита срещу кражба. Следователно тя трябва да бъде допълнена с други електронни или механични системи против кражба. Например, инсталирането на механична ключалка на капака ще попречи на нападателите да изключат заключващите релета, монтирани в двигателното отделение. За повече информация посетете soslocksmith.bg.

 

 

Коментарите са изключени.