Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
23/05/2024

Преимущества, също и рискове от употребата на стероиди – 2 част

рискове от употребата на стероиди

Преимущества, също и рискове от употребата на стероиди.

Други физически ефекти от употребата на стероиди могат да включват:

гинекомастия (увеличени млечни жлези) и намален размер на тестисите с намален брой сперматозоиди при мъжете;

Вирилизация (маскулинизиращи ефекти) при жени, като плешивост, прекомерно окосмяване по тялото (хирзутизъм), уголемяване на клитора, по-дълбок глас, свиване на млечните жлези и изтъняване на вагиналната лигавица (атрофия).

Гинекомастията при мъжете и маскулинизиращите ефекти при жените могат да бъдат необратими.

Мъжете и жените често могат да получат акне вследствие на употребата на стероиди. Либидото им обикновено се повишава, в редки случаи намалява. Нужно е да се знае, че проявата на агресия и апетитът се повишават също.

При тийнейджъри стероидите могат да нарушат развитието на костите на ръцете и краката.

Дългосрочната употреба на стероидни средства може да накара тялото да свръхпродуцира червени кръвни клетки и да причини необичайни нива на мазнини (липиди) в кръвта. Нивото на лошия холестерол – липопротеините с ниска плътност (LDL) се повишава, а нивото на добрия холестерол – липопротеините с висока плътност (HDL) намалява и това не е никак добро за организма. Тежки сърдечно-съдови усложнения е възможно да настъпят при употребата на анаболни стероиди, включително също така повишено кръвно налягане, инсулт, миокарден инфаркт и образуване на кръвни съсиреци.

Психологически ефекти от приемането на стероиди

Стероидите имат няколко психологически ефекта (обикновено само когато се използват във високи дози):

значителни и непоследователни промени в настроението;

ирационално поведение;

повишена агресивност („стероидна ярост“);

раздразнителност

повишено сексуално желание (либидо) при мъжете и понякога при жените;

депресия.

Диагностика на употребата на анаболен стероид

Изследвания на урина

Извършват се изследвания на урината, за да се идентифицират разпадните продукти на анаболните стероиди. Тези продукти могат да бъдат идентифицирани в рамките на 6 месеца след прекратяване на употребата.

Предотвратяване на употребата на анаболни стероиди

Юношите и младите хора трябва да бъдат добре осведомени за рисковете от приема на анаболни стероиди, като се започне от средното училище. Програми, които преподават алтернативни и здравословни методи за увеличаване на размера на мускулите и подобряване на фитнеса, също могат да помогнат. Такива програми насърчават здравословното хранене и силовите тренировки.

Лечение на употребата на анаболен стероид

Спиране на употребата на стероиди

Първичното лечение включва спиране на употребата на лекарства. Въпреки че не се наблюдава физическа зависимост, може да възникне психологическа зависимост, особено при състезателни бодибилдъри. Гинекомастията (уголемяване на гърдите при мъжете) може да изисква операция за намаляване на размера.

Допълнителна информация, свързана с ползите и вредите на стероидите

Английските ресурси, изброени по-долу, могат да бъдат полезни. Моля, имайте предвид, че съставителите на ДИРЕКТОРИЯТА не носят отговорност за съдържанието на тези ресурси.

Национален институт за злоупотреба с наркотици (NIDA): Информация за анаболни стероиди от федерална агенция, която подкрепя научните изследвания на употребата и ефектите на наркотичните вещества и предоставя информация за често използвани лекарства, съдържащи наркотични вещества, изследователски приоритети и напредък, клинични ресурси и грант и възможности за финансиране.

Коментарите са изключени.