Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
22/07/2024

Платформени кантари

Платформени кантари

Платформени  кантари – това е вид електронна конструкция, която е предназначена да определя масата на стоки от различен характер в производството, търговията, строителството, транспортирането, изпращането на стоки за съхранение и др.

Платформените везни се използват за статично определяне на теглото на товара (насипен, твърд, течен и др.). Диапазонът на претегляне е от 5 килограма до 25 тона, височината на платформата е от 150 до 200 мм. Платформените кантари са оборудвани с три вида сензори. Първият тип сензори, работещи на принципа на електромагнитната компенсация, позволяват най-висока точност на претеглянето. Вторият и третият тип сензори са струнни и електротензодатчици. Характеристика на претеглянето с платформени кантари е краткото време за стабилизиране на показанията. Благодарение на това процедурата за претегляне на стоките може да се извършва непрекъснато. Към днешна дата има много модели везни като оборудване за претегляне от този тип, които се различават по конструктивни характеристики.

Платформени кантари биват:

  • Платформени кантари за претегляне с капак от неръждаема стомана. Тези конструкции са оборудвани с течнокристални или LED индикатори и сензори. Платформата е изработена от неръждаема стомана. Експлоатацията на тежести е възможна при температури от -10 до +45°С.
  • Платформени везни с прахово покритие. Пълният комплект от такива платформи за претегляне е подобен на пълния комплект оборудване от предишния тип. Основните компоненти са течни кристали или LED индикатори и сензори. Платформата е изработена от стомана. Тези кантари са подходящи за работа при температури от -30 до +40°C.
  • Според претегляне. Платформените кантари за претегляне на палети (за стоки, транспортирани на палети). Това оборудване е оборудвано с U-образна платформа на колела, кабел за терминала, стойка за статив, ръкохватка, сензори, LED или течнокристални индикатори. Материалът, от който са направени тези платформи за претегляне е структурна стомана. Температурният диапазон на околната среда за работа на такива везни е от -30 до +55°C.
  • Платформени кантари за тежести на греди. Такива платформени кантари са оборудвани с две лъчеви платформи, светодиодни или течнокристални индикатори и сензори. Платформата на гредовите везни е изработена от конструкционна стомана с прахово боядисване. Температурата, при която могат да работят такива платформи за претегляне е от -10 до +45°С.

В момента най-често срещаните платформени кантари са с електродеформационни сензори. Тези устройства са най-оптималните по отношение на цена и качество. Основата на тяхната конфигурация са тензоустойчиви или полупроводникови сензори. За автоматизиране на счетоводството и организацията на складовите помещения е необходимо да се оборудват модерни платформени везни с допълнително оборудване: принтери за отпечатване на документи (разписки), интерфейси за комуникация с компютър, мрежа или други везни.

Коментарите са изключени.