Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/09/2022

Парапети за стълбища: видове и техните характеристики

Парапети

Парапети. Стълбището е не само конструкция, с която можете да осигурите стабилна вертикална връзка между помещения, разположени на различни нива. Стълбището също е много важна част от вътрешния интериор на дома или офиса.

Парапетът за стълби е основата за формирането на един дизайн на стълбището. В същото време е необходимо да се запознаете с основната им класификация. По този начин специалистите в тази сфера на живот разграничават непрекъсната ограда, с балюстради и орнаменти.

Цялостният парапет се различава от другите по липсата на каквито и да било дупки в него. Съвсем наскоро този тип парапети бяха направени само от бетон или тухла. Той се инсталира главно в просторни стаи на различни обществени места. Сега можете да намерите парапети от всякакви материали. Най-ценения естествен парапет от неръждаема стомана. В крайна сметка това е много издръжлив материал. Неръждаемата стомана също е устойчива на корозия.

Парапети – критерии за подбор

*Безопасност. За ограждане на стълби се използват само надеждни материали: метал, дърво, здрава пластмаса. Конструкциите трябва да осигуряват 100% поддръжка на хората, които използват стълбите.

*Подходящи размери. Височината на парапета трябва да надвишава общата височина от 3-4 стъпки. Това е особено важно, когато става въпрос за спираловидни стълби или конструкции със стръмни рампа.

*Декоративни скачества. Стълбището е важен елемент от дизайна на стаята. Възприемането на целия интериор зависи от естетиката на парапета. И в съвременния дизайн на алуминиеви стълбищни парапети парапетите от плексиглас (плекси) стават незаменими.

Всеки от критериите за избор е важен, така че преди да купите парапет, препоръчително е да се консултирате с опитни професионалисти.

Основни изисквания към парапетите

– Височина. Оградата трябва да бъде най-малко 90-110 см (от всяка стъпка).

Ако в къщата има деца, струва си да монтирате допълнителни парапети с височина 45-55 см. В този случай конструкцията може да бъде фиксирана към подвижни елементи, за да бъде демонтирана, когато необходимостта от детски парапети изчезне.

– Инсталационни функции. Оградните елементи трябва да бъдат разположени на разстояние       10-15 см един от друг. Това ще предпази децата и домашните любимци при изкачване на стълби.

– Конструктивни особености.

Вертикалните елементи могат да имат всякаква форма. Хоризонталните конструкции са направени под формата на тръби или кабели. Оградите могат да бъдат масивни или шарени.

  • Повърхностни изисквания. Покритието трябва да е гладко, без пукнатини и неравности. Идеалният избор са висококачествени алуминиеви неръждаеми парапети с PVC перила.

Видове парапет в зависимост от материала, от който са изработени

Изборът зависи от предназначението и характеристиките на производствот. За улични конструкции често се използват камък, бетон, тухла. Но за стълби, разположени в къщата, те често избират парапети от плексиглас, стомана, стъкло, алуминиеви парапети.

Струва си да разберете предимствата на популярните дизайни:

  1. Метален парапет

Често използвани са алуминий и неръждаема стомана. Това са идеални парапети за стълби в къщата: те имат гладки повърхности, не са заплашени от влага, механично напрежение. Особено популярни са дизайните с никелирано и хромирано покритие. Могат да се монтират както вътре, така и извън сградите.

  1. Кован парапет

Такива парапети често се избират за метални стълби. Те са изключително красиви и се вписват добре в интериори, изпълнени в класически стил. Предимствата на кованите конструкции са очевидни: те са издръжливи, устойчиви на абразия и механични повреди.

  1. Комбиниран парапет

Най-често собствениците избират комбинации от различни материали: алуминий и плексиглас, дърво и стомана, метал и пластмаса. Цената на парапета в този случай зависи от материалите и технологията на тяхната обработка. Можете да видите снимка на парапета, изработен от майсторите на фирмата по комбинирана технология.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.