Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
16/04/2024

Парапети за стълбища: видове и техните характеристики

Парапети

Парапети. Стълбището е не само конструкция, с която можете да осигурите стабилна вертикална връзка между помещения, разположени на различни нива. Стълбището също е много важна част от вътрешния интериор на дома или офиса.

Парапетът за стълби е основата за формирането на един дизайн на стълбището. В същото време е необходимо да се запознаете с основната им класификация. По този начин специалистите в тази сфера на живот разграничават непрекъсната ограда, с балюстради и орнаменти.

Цялостният парапет се различава от другите по липсата на каквито и да било дупки в него. Съвсем наскоро този тип парапети бяха направени само от бетон или тухла. Той се инсталира главно в просторни стаи на различни обществени места. Сега можете да намерите парапети от всякакви материали. Най-ценения естествен парапет от неръждаема стомана. В крайна сметка това е много издръжлив материал. Неръждаемата стомана също е устойчива на корозия.

Парапети – критерии за подбор

*Безопасност. За ограждане на стълби се използват само надеждни материали: метал, дърво, здрава пластмаса. Конструкциите трябва да осигуряват 100% поддръжка на хората, които използват стълбите.

*Подходящи размери. Височината на парапета трябва да надвишава общата височина от 3-4 стъпки. Това е особено важно, когато става въпрос за спираловидни стълби или конструкции със стръмни рампа.

*Декоративни скачества. Стълбището е важен елемент от дизайна на стаята. Възприемането на целия интериор зависи от естетиката на парапета. И в съвременния дизайн на алуминиеви стълбищни парапети парапетите от плексиглас (плекси) стават незаменими.

Всеки от критериите за избор е важен, така че преди да купите парапет, препоръчително е да се консултирате с опитни професионалисти.

Основни изисквания към парапетите

– Височина. Оградата трябва да бъде най-малко 90-110 см (от всяка стъпка).

Ако в къщата има деца, струва си да монтирате допълнителни парапети с височина 45-55 см. В този случай конструкцията може да бъде фиксирана към подвижни елементи, за да бъде демонтирана, когато необходимостта от детски парапети изчезне.

– Инсталационни функции. Оградните елементи трябва да бъдат разположени на разстояние       10-15 см един от друг. Това ще предпази децата и домашните любимци при изкачване на стълби.

– Конструктивни особености.

Вертикалните елементи могат да имат всякаква форма. Хоризонталните конструкции са направени под формата на тръби или кабели. Оградите могат да бъдат масивни или шарени.

  • Повърхностни изисквания. Покритието трябва да е гладко, без пукнатини и неравности. Идеалният избор са висококачествени алуминиеви неръждаеми парапети с PVC перила.

Видове парапет в зависимост от материала, от който са изработени

Изборът зависи от предназначението и характеристиките на производствот. За улични конструкции често се използват камък, бетон, тухла. Но за стълби, разположени в къщата, те често избират парапети от плексиглас, стомана, стъкло, алуминиеви парапети.

Струва си да разберете предимствата на популярните дизайни:

  1. Метален парапет

Често използвани са алуминий и неръждаема стомана. Това са идеални парапети за стълби в къщата: те имат гладки повърхности, не са заплашени от влага, механично напрежение. Особено популярни са дизайните с никелирано и хромирано покритие. Могат да се монтират както вътре, така и извън сградите.

  1. Кован парапет

Такива парапети често се избират за метални стълби. Те са изключително красиви и се вписват добре в интериори, изпълнени в класически стил. Предимствата на кованите конструкции са очевидни: те са издръжливи, устойчиви на абразия и механични повреди.

  1. Комбиниран парапет

Най-често собствениците избират комбинации от различни материали: алуминий и плексиглас, дърво и стомана, метал и пластмаса. Цената на парапета в този случай зависи от материалите и технологията на тяхната обработка. Можете да видите снимка на парапета, изработен от майсторите на фирмата по комбинирана технология.

Коментарите са изключени.