Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
16/04/2024

Основни хранителни източници на витамин B12

витамин В12

Човешкото тяло е в състояние да съхранява витамин В12 за няколко години напред. Но ако дълго време не използвате храни, които съдържат това вещество, може да срещнете проблеми като увреждане на паметта, замаяност, слабост в краката и депресивно настроение. Най-страшната проява на дефицит на витамин B12 е мегалобластна анемия (злокачествена анемия), която, ако не се лекува, може да бъде фатална.

Дефицитът на Витамин B12.

Основните хранителни източници на витамин B12 са домашни птици, месо, риба и млечни продукти. Дефицитът на витамин В12 е по-често срещан сред тези, които съзнателно отказват да използват тези продукти: вегани, вегетарианци. Доказано е, че вегетарианците имат по-нисък индекс на телесна маса, по-нисък холестерол, по-ниски нива на кръвната захар, по-малко вероятно да страдат от проблеми с кръвното налягане и по-малко вероятно да умрат от коронарна болест на сърцето. Но липсата на витамин В12 може да отмени всички тези ползи. Ето защо, ако спазвате специална диета, трябва да се консултирате с Вашия лекар и да разберете с какви лекарства или специални добавки можете да компенсирате липсата на витамин В12. Е, за тези, които не са ограничени в храненето, важно е да добавите към диетата си храни, богати на витамин В12.

Витамин В12 е водоразтворим витамин от група В, който е необходим на организма за функционирането на нервната и хемопоетичната система. Най-много се намира в животински продукти: черен дроб, говеждо, свинско, яйца, мляко, сирене, треска, скариди. Витаминът е полезен в малки дози, средно възрастен се нуждае от само 3 микрограма витамин В12 на ден.

Невъзможно е да се получи витамин В12 от растителни храни. Ако човек следва вегетарианска или веганска диета, трябва да приема витамин В12 в синтетични форми. Най-добрият вариант са таблетки, които се разтварят под езика, позволявайки на витамина да навлезе незабавно в кръвта. Алтернатива може да бъде приемането на витамин В комплекси, които също ще включват B12. В този случай обаче веществото може да се абсорбира по-лошо (витамин В12 се разрушава при взаимодействие с желязо или мед, витамини С, Е, В1) и дозата може да не е достатъчна, за да компенсира дефицита.

Продукти с най-голямо количество витамин.

  1. Черен дроб

От месните продукти именно черният дроб съдържа най-голямо количество витамин В12.

В говежди черен дроб от това вещество – 70 mcg на 100 g, в патица – 54 mcg, в свинско – 30 mcg, в пуешки черен дроб – 28 mcg, в пиле – 16,5 mcg. Освен витамин В12 черният дроб съдържа фолиева киселина, желязо, витамин В9 и други полезни вещества. Ако не харесвате вкуса на този продукт в чистата му форма, опитайте се да направите нещо гурме от черния дроб, като пастет, който след това можете да добавите към брускети от лисички.

  1. Миди

Стридите са отличен източник на витамин B12 (16 mcg на 100 g продукт). Но не само. Този продукт съдържа още витамини A, B, C, D. Както и магнезий, калций, фосфор, цинк, желязо, йод, мед, натрий, калий, хлор, хром, флуор, цинк … Имате ли нужда от още аргументи, за да да се поглезите с този деликатес?

  1. Скумрия

В 100 г печена скумрия се съдържат 19 микрограма витамин В12. Скумрията е богата на омега-3 полиненаситени мастни киселини, които помагат за задържане на влагата в клетките на кожата. Следователно скумрията може да се припише и на продукти, които помагат за запазване на младостта.

Коментарите са изключени.