Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
16/04/2024

Обновяване на стара къща – кои са най-често срещаните грешки?

обновяване

5 неща за цялостното обновяване на стара къща

Когато става въпрос за обновяване на дома, справянето с по-старо жилище може да представлява уникално предизвикателство. Не само историческите къщи. Дори домове, построени преди 40 години, може да съдържат материали, натоварени с химикали, остарели електрически системи и слаби покриви – за да назовем само няколко проблема. Понякога проблемите се дължат на промени в строителните норми и стандарти, а понякога просто на старост. Но ако мислите да възстановите стар дом, ето някои неща, които трябва да знаете, преди да се заемете с проекта – и какво можете да направите за проблемните места.

Стените може да са токсични

Много имоти на определена възраст съдържат опасни вещества. Разбира се, по времето, когато са били построени, не се е знаело, че са опасни и дори днес тези вещества не са вредни – освен ако не бъдат изпуснати във въздуха по време на разрушаване или ремонт или чрез повредени повърхности. Например къщите, построени преди 80-те години на миналия век, вероятно съдържат азбест, който може да се намери в текстурирана боя, парни тръби, изолация със спрей и подови плочки. Когато късате стари плочки или събаряте изолация, азбестът може да се освободи във въздуха, причинявайки увреждане на белите дробове на хора, които работят или живеят в къщата.

Когато става въпрос за обновяване на дом с токсични химикали, по-специално азбест, най-добре е да се обадите на професионалисти. Можете сами да тествате за азбест, но имате нужда от правилната предпазна екипировка, както и респиратор, за да го премахнете.

Оловната боя може да е по-малък проблем: може да се боядиса с безоловна боя. Въпреки това, ако забележите, че стените, таваните или первазите/рамките на прозорците се белят, начупват или напукват, трябва да ги отстраните, като използвате определени предпазни мерки.

Мухълът и плесента се разпространяват

По-старите домове са по-склонни да имат проблеми с влагата поради неидентифицирани течове и наводнения или щети от вода, които никога не са били коригирани правилно. В резултат на това може да има мухъл или плесен, особено в мазета и тъмни помещения. Ако домът, който ремонтирате, е близо до океана или в много влажен климат, шансът за мухъл и плесен е още по-висок.

Докато рискът е по-малко сериозен, отколкото при оловото или азбеста, мухълът и плесента могат да причинят здравословни проблеми, особено за тези с респираторни заболявания или алергии. Най-малкото причиняват неприятни миризми и могат да доведат до гниене. Плесените растат бързо и няма да изчезнат сами. Така че, ако откриете мухъл или плесен по време на ремонт, трябва незабавно да се обърнете към него.

Въпреки че има професионалисти, специализирани в безопасното премахване на мухъл и плесен, често е възможно да се отървете от тях сами. Но не можете да боядисвате върху мухъл или просто да изрежете парче гипсокартон там, където расте – мухълът може да се пренесе във въздуха и да се разпространи в близките райони. Мухълът обикновено може да се отстрани с помощта на разтвор, съдържащ белина или водороден прекис. Но трябва да носите ръкавици, маска и защита на очите и да проветрявате пространството с помощта на вентилатор или чрез отваряне на прозорци.

Покривът може да не отговаря на текущите строителни норми

Ако се занимавате с обновяване по-стар дом, има голям шанс той да се нуждае от нов покрив. Дори качествените покриви трябва да се сменят средно на всеки 25 до 50 години. Освен това покривите на по-старите домове често са изградени с дървени керемиди, които са податливи на мухъл, течове и пожар.

В зависимост от годината, в която е построена къщата, също има голям шанс покривът да трябва да бъде сменен, за да отговаря на настоящите строителни норми, които определят материалите, дебелините и строителните практики, за да осигурят безопасност и издръжливост. Един стар покрив може да е добър за времето си, но не отговаря на най-новите правила.

Дори и за най-опитните майстори тип „направи си сам“ подмяна на покрива трябва да бъде оставена на професионален изпълнител. Те могат да Ви помогнат да решите какъв тип покрив ще е най-добрият за вашия дом и да се уверят, че той отговаря на вашите местни строителни стандарти — или има смисъл за вашия климат. Например, ако домът се намира в зона с висок риск от урагани, може да решите да инсталирате метален покрив, който е по-устойчив на силни ветрове от асфалтовите керемиди.

Електрическата инсталация работи, но е остаряла

Измина повече от век, откакто електричеството стана обичайно в жилищата, а методите и разпоредбите за електрическо окабеляване са се променили много през това време.

Много по-стари или исторически домове имат окабеляване с бушони и тръби, което е било широко използвано до 30-те години на миналия век. Не е незаконно и все още е приемливо според днешните електрически кодекси. Окабеляването от този пит не е най-идеалната система за съвременна употреба. Той няма заземителен път, така че е по-вероятно да повреди вашата електроника. Освен това старото окабеляване има някои ограничения, когато става въпрос за възстановяване на историческа къща..

ВиК системата използва поцинковани тръби

Ако вашият дом е построен около 1960 г. или така, ще искате да проверите за поцинковани тръби. Изработени от стомана, поцинкованите тръби са едни от първите заместители на оловните тръби. Покрити с цинк, те са доста издръжливи – за известно време. Но с течение на десетилетията покритието се разрушава. То причинява корозия и ръжда на тръбите от постоянно излагане на вода. Когато поцинкованите тръби се износят, това може да увеличи риска от течове и спукване. Това може да причини сериозни щети от вода.

Поцинкованите тръби не трябва да се сменят. Тази водопроводна система е приемлива според днешните строителни норми. Въпреки това може да забележите, че тръбите са силно ръждясали, имат ниско водно налягане. Или да забележите, че водата, която излиза от вашите кранове, е обезцветена. Тогава трябва да помислите за обновяване на водопроводната система.

В зависимост от размера на вашия дом, подмяната на поцинковани тръби може да бъде дълъг процес. Въпреки това, най-добре е да смените тръбите по време на ранните етапи на ремонта. Подмяната на водопроводната инсталация ще включва рязане на стени и подове. А подмяната на ръждясали и корозирали тръби може да бъде разхвърляна.

Коментарите са изключени.