Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
25/06/2024

Местност Карандила

Карандила

Най-известната и посещавана  месност, наричана Карандила, се намира на около 1050 м надморска височина. Има туристически комплекс, много почивни станции, спортни съоръжения и високопланинско изкуствено езеро. Месността Карандила е изключително красива и гледките за неотразими.

А на самия връх в местността Карандила са построени телевизионна релейна кула и стартова площадка за делтапланеризъм. Тук е най-известната Карандилска поляна в околностите, където се провежда ежегоден събор на каракачани от България и съседните страни.

От тук се открива невероятна панорама към град Сливен и живописните околности.

Месността Карандила, която е разположена на около 32 км от град Сливен може да се каже, че е най-известната част от природния парк Сините камъни. Можете да стигнете до нея с въжена линия, с лек автомобил или пък да ходите пеша, по туристически пътеки.

На територията на местността Карандила има езеро и наличе на хижа.

Интересни факти за местността Карандила.

Името на местността Карандила произлиза от турската дума – „кара“, което означава черно. Това е свързано с времето на турското робство. По време на чумата, през т.н. „черни времена“ хората, живеещи там, са се изнасяли към местността, за да се спасят.

Днес местността Карандила е изключително приятно за почивка време през уикенда, това е място близо до Сливен. Множество хора идват тук, за да се разходят из красивите местностти, да обхождат планински маршрути или да практикуват колоездене, пешеходен туризъм, както и всякакви други спортове. В местността има отлични хотели, където може да пренощувате.

Курортът „Карандила“ е разположен в Сливенската планина на 1050 м.н.в.,. Също така се намира на 32 км. североизточно от Сливен.

Връзката се осъществила от местната автогара и от лифта Сливен – Сините камъни. Растителността е представена от просторна поляна, оградена с огнище от зимен дъб и бук и келяв габър.

Месността се характеризира с климат, който е преходноконтинентален. Средната зимна температура е +1,2°C, а средната лятна температура е +22,8°C. Снежната покривка задържа за около 80 дни. Това е на практика чудесен курорт за климатопрофилактика и климатолечение. Тук могат да се лекуват хора с хипертонично състояние, бронхиална астма, също и функционални разстройства на централната и периферна нервна система.

Местността Карандила представлява част от природен парк „Сините камъни”.

Коментарите са изключени.