Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
23/05/2024

Килимите – красиви и практични

Килим

Килимът е един от най-древните предмети на човешкия живот. Има няколко версии за произхода на килимарството. Според една – арменската земя е прародител на килимите. Според друга тюркските номадски народи са основоположници на килимарството. Има и версия, че килимите се появяват за първи път в Китай. В Тибет археолозите са открили прототип на килим, който е на пет хиляди години. Най-ранният оцелял се счита за персийски килим, намерен в една от могилите Пазирик в източен Алтай. Тя е изтъкана в началото на 5-4 век. пр.н.е.

Днес килимът може да се види в почти всеки дом и във всяко кътче на земята. Тъй като не е загубил своята релевантност, би било полезно да си припомним съвети как да се грижим за продуктите за килими.

Килимът създава уют, топлина, носи красота на помещението, където е постлан.

Обичаят да се покриват подовете с килими, както и да се окачват килими на стената, е характерен за много народи.

Каква е популярността на продуктите за килим?

Килимът в къщата е не само комфорт и красота. Той абсорбира звуци, което означава, че намалява нивото на шума в помещението и също така идеално задържа топлината. Килимът е приятен и лесен за ходене, невъзможно е да се подхлъзнете върху него.

Съвременните килими се изработват както от естествена прежда (вълна, лен, памук, коприна), така и от синтетична прежда. И двата вида имат своите достойнства. Килимите, изработени от вълнена прежда, са най-добри в абсорбирането на шума и задържането на топлина, освен това вълната дава най-фините преливания на вълната. Найлоновите килими са издръжливи, акрилните килими са устойчиви на мъх, полиестерните килими са устойчиви на петна, а полипропиленовите килими са много лесни за почистване.

Правилната грижа ще осигури на килима дълъг живот.

Следните съвети ще Ви помогнат да удължите живота на вашия килим и да запазите здравината му.

-За да се намали износването на килима на местата, където е подложен на интензивно натоварване, е необходимо от време на време да се променя позицията му.

-Килимът се препоръчва да се полага върху чист и винаги сух под.

-Тъканите килими трябва да се почистват веднъж седмично с метла или прахосмукачка. Твърдите четки са изключени.

-Не можете да почиствате килимите срещу купчината, както и да ги избивате, като ги окачите на ограда или ги хвърлите върху опънато въже, това ще повреди нишките на основата. След като избиете килима, трябва да го пометете с метла от двете страни.

-Особено добре е да почиствате килима през зимата, като го поставите с лицето надолу върху снега и го изтупате с гъвкава тупалка. Ако килимът е много прашен, той се премества върху чист сняг и отново се избива. След това се обръща с лицето нагоре, поръсва се със сняг и се измита с метла. В никакъв случай снегът не трябва да е мокър, в противен случай мръсотията ще попие в килима.

-За лятото е по-добре да почиствате вълнените килими след изсушаване и третиране с препарат против молци и да ги съхранявате навити на стегнати рула.

Коментарите са изключени.