Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
25/06/2024

Калция в прясното мляко

прясното мляко

За калция в прясното мляко

И накрая, преминаваме към калция. За населението на много държави прясното мляко и млечните продукти са основният източник на калций, колкото и да се опитват да намерят нещо друго.

Тук отново влизам в лека полемика с привържениците на растителното хранене, които смятат, че няма да има загуба на калций при отказ от прясно мляко – защото калцият може да се добавя към растителните храни, а калцият в млякото може да се замени и с активно използване на риба в диетата.

Рибата, разбира се, е отличен продукт и ако можем да я ядем с костите, може да си набавим необходимия калций. Но все пак биолозите и биохимиците са доказали, че от всички хранителни източници млечният калций се усвоява най-добре.

Вече отбелязах, че калцият се намира в прясното мляко благодарение на казеина, основният протеин в млякото. При поглъщане от ензими калцият се освобождава и се превръща в йонизирана, свободна форма, която лесно и бързо се абсорбира в стомашно-чревния тракт.

Освен това калцият в прясното мляко е в най-балансирано съотношение за усвояване с други микро- и макроелементи – в частност с фосфора.

Съотношението на калция и фосфора в кравето мляко е 1:1,5, което осигурява оптимална концентрация на калций в кръвния поток и правилна хомеостаза, тоест постоянство на вътрешната среда.

Ако, например, съотношението на калций и фосфор в диетата на човек систематично се нарушава и има много повече фосфор от калций, тогава калцият ще започне да се измива от костите.

Всички са добре запознати с последствията от дефицита на калций: остеопороза, нарушена плътност и структура на тъканите и различни фрактури.

Калцият и здравето на костите

Калцият е важен не само за здравето на костите: той помага за провеждането на нервните импулси, насърчава правилната мускулна контрактилност и т.н.

Необходимостта от калций при хората е установена отдавна – за възрастен е 1000 mg на ден, но за тийнейджър и растящ организъм – 1200 mg, за бременни и кърмещи жени – 1500 mg или повече.

Чаша обикновено прясно мляко осигурява 20 до 25% от дневните нужди на младия организъм. По-важни източници на калций са млечните продукти с високо съдържание на казеин – извара и сирене.

Повечето сирена са с по-високо съдържание на мазнини от изварата, но малки дневни порции сирене е полезно да включите в диетата си. Освен това сега се произвеждат много сирена с ниска масленост.

 

Коментарите са изключени.