Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
23/05/2024

Как да съхраняваме сиренето халуми?

сиренето халуми

Най-добрите начини за съхранение на сиренето халуми

Халуми ще се съхранява в хладилника няколко месеца, ако не се отвори. След отваряне на опаковката сиренето може да се съхранява в хладилник 2 седмици, ако се прехвърли в херметически затворен съд и се напълни със суроватка.

Ако се продава без суроватка, съхранявайте го няколко дни, плътно увит в хартия за печене или восъчна салфетка.

Сиренето може да бъде замразено до 3-5 месеца. Увийте го внимателно в пластмасова обвивка и след това в алуминиево фолио за най-добри резултати. За размразяване поставете халумито в хладилника за 6-8 часа.

Как да приготвим сирене халуми

Халуми може да се консумира сурово с питки и хляб, в салати или с диня през лятото, настъргано и добавено към ечемик или паста, като спагети с пиле и лимонов сок, пържено и печено на скара.

Добър е като пълнеж за кнедли и равиоли, пайове и пайове. А в Кипър се сервира и заедно с плодове, мариновани в десертно вино като десертно ястие.

Специалистите препоръчват да включите халуми заедно с моцарела и проволоне на борда със сирена като силни представители на паста филата (италиански термин, означаващ „удължена извара“).

Няколко препоръки: Ако ядете халуми сурово, дръжте го охладено до готовност за сервиране. Ако халуми се доставя опакован със суроватка, може да има прекалено солен вкус.

Можете да го изплакнете със студена вода и да го подсушите с хартиена кърпа или кърпа. За да намалите допълнително количеството сол, накиснете сиренето във вода за един час, след това внимателно изстискайте излишната течност и го подсушете.

Кипърските готвачи обичат да готвят супа трахана (тархана) с халуми. Името на лютото ястие крие една от трите съставки – това е счукано жито, напоено със суроватка от козе мляко, останала от приготвянето на кисело мляко.

Малки топчета или микро-питки се правят от пшеница и се сушат 2 седмици на слънце. Получената смес се разбива в блендер и се вари в пилешкия бульон за 30 минути.

Пулпът от сварено пиле и сиренето халуми се нарязват на ситно и се добавят към бульона.

Гответе още 10-15 минути. Супата е готова! Ако не можете да намерите пшеничени заготовки тук, можете да си купите кус-кус или булгур. С тях такава супа също ще бъде задоволителна, питателна и вкусна.

Коментарите са изключени.