Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
22/07/2024

Как да почиствате различните видове мека мебел според материала им

Как да почиствате мека мебел

Как да почиствате мека мебел – Кожени дивани

Известни със своята издръжливост, кожените дивани се считат за луксозни елементи, които никога не излизат от мода. Кожените дивани са сред най-популярните, като 29% от анкетираните притежават такъв. Много по-добре е да се грижите за него редовно, вместо да го почиствате от време на време дълбоко. Винаги започвайте с четене на инструкциите на производителя, тъй като различните видове кожа имат различни изисквания. Как да почиствате мека мебел?

Анилиновата кожа, с нейното меко и естествено усещане, се счита за по-деликатен тип кожа, така че е необходима допълнителна грижа. Тя трябва да се третира по различен начин в сравнение с други, по-издръжливи видове кожа, като коригирана зърнеста кожа.

Светлите дивани изискват допълнителна грижа, тъй като определени бои за дрехи могат да се пренесат в дивана.

Природните елементи могат да повредят всеки диван, особено кожените. Избягвайте пряка слънчева светлина или твърде близо до източник на топлина: поставете дивана си на поне 30 см от радиатор или камина.

Почистване на вашия кожен диван

Започнете с прахосмукачка, за да отстраните всички замърсявания и песъчинки. Използвайте мека четка (или стара четка за зъби), за да достигнете пукнатини и кътчета. Тези стъпки са от съществено значение за поддържането на вашия диван в добро състояние.

След това избършете дивана с чиста кърпа или микрофибър, за да премахнете натрупания прах. Някои видове кожа могат да се почистват с влажна кърпа, но трябва да използвате дестилирана вода. Минералите в чешмяната вода могат да причинят петна.

На всеки четири седмици използвайте препарат за почистване на кожен диван. Близо една четвърт от нашите собственици на дивани използват специализиран препарат за почистване на кожа. Внимателно избършете целия диван с кръгови движения.

И накрая, използването на балсам за кожа ще ви помогне да запазите влагата и блясъка на дивана. Специалистите препоръчват да се използва два пъти годишно.

Почистване на кадифени дивани

Известни със своята елегантност и пищно усещане, кадифените дивани стават все по-модерни през последните години. Въпреки че повечето вече не са на основата на коприна, те все още ще се нуждаят от вашата грижа и отдаденост, за да запазят блясъка си.

Както при другите материали, нежното почистване с прахосмукачка е от ключово значение. Можете също да използвате ролка за мъх, за да събирате отломки и прах.

Използвайте мека метална четка, предназначена за кадифе, и я изчеткайте добре по посока на купчината. Това ще помогне на вашия диван да запази своя блясък.

Проверете етикета на производителя и, ако кодът не е X, използвайте ръчен уред за пара, за да предотвратите следи и гънки. Използвайте го на ниска настройка, не парете нито едно място твърде дълго, за да избегнете повреда на тъканта. Внимателно го изчеткайте по посока на купчината, за да го повдигнете и възстановите.

Почистване на мека мебел от плат

За повечето дивани от плат рутината е подобна на другите по-горе. След като почистите дивана с прахосмукачка, започнете с избърсване на възглавниците с чиста, влажна (ако тъканта на вашия диван го позволява) кърпа, за да отстраните праха и мръсотията и да спрете всякакви петна. Тъканните дивани са склонни да се люлеят, така че малко седмична поддръжка ще ги спре да изглеждат стари преди времето.

Самобръсначката за плат е най-добрият вариант за справяне с тази задача. За да премахнете неприятните миризми от дивана, използвайте сода за хляб. Леко го поръсете върху мястото, оставете го за 15-20 минути и след това го почистете с прахосмукачка.

Коментарите са изключени.