Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
25/06/2024

Как да повишите нивата на глутатион в организма си?

Как да повишите нивата на глутатион в организма си?

Как може да се повишат нивата на глутатион?

И кои храни са с високо съдържание на глутатион? Няма специфични храни, естествено богати на глутатион, но има храни и добавки, за които е известно, че повишават глутатиона в тялото.

По същество, ако редовно консумирате тези храни и добавки, за да постигнете цялостните си цели за здраве и уелнес, ще се насладите и на естествените ползи от глутатиона.

 

Бял трън

Използван от векове от традиционната народна медицина по целия свят, белият трън отдавна е възхваляван като средство за лечение на имунна дисфункция. По-конкретно, силимаринът, уникален флавоноиден комплекс, получен от растението бял трън, се използва за увреждане на черния дроб и заболявания на жлъчните пътища.

Според учените тайната на лечебната сила на магарешкия трън е способността му да повишава глутатиона. Доказано е, че повишава нивата на глутатион при индуцирани с етанол плъхове, беше открито, че белият трън действително може да помогне за защита на черния дроб от токсичност в присъствието на консумация на алкохол; което е добре известно, че причинява рязко спадане на нивата на глутатион.

 

Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин допълва глутатиона чрез повишаване на цистеина, който помага за възстановяването на глутатиона, когато е изчерпан от имунен отговор. Според скорошни проучвания, суроватъчният протеин е идеалната добавка, която помага за естественото увеличаване на глутатиона както за борба с рака, така и за укрепване на имунната система, повишаване на метаболизма и намаляване на апетита.

Богат на глутатион, изключително важно е да закупите правилния тип суроватъчен протеин. Избягвайте всеки суроватъчен протеин, който е преработен или протеинов изолат. Препоръчваме хранени с трева защо или кози суроватъчен протеин като хранителна добавка. Вие ще искате да използвате суроватъчен протеин на прах, който е изцяло натурален или органичен (когато е възможно) и е напълно без пестициди, хормони, генетично модифицирани организми, изкуствени подсладители и е без глутен.

 

Сярни храни

От средата на 90-те години на миналия век е добре установен факт, че концентрациите на глутатион намаляват в черния дроб и белите дробове, когато приемът на серни аминокиселини е недостатъчен. Това е една от многото причини, поради които препоръчвам кръстоцветни зеленчуци, богати на сяра и борещи се с рака, като важна част от всеки естествен здравословен режим.

 

NAC

N-ацетил цистеин (NAC) помага за намаляване на тежестта и честотата на хрипове и респираторни пристъпи чрез повишаване на глутатиона и разреждане на бронхиалната слуз, като по този начин действа като ефективно лекарство за астма. NAC всъщност е прекурсор на глутатиона и наскоро беше доказано, че е много ефективен при лечение на неврокогнитивни проблеми като пристрастяване, компулсивно поведение, шизофрения и биполярно разстройство. Препоръчва се прием на 200-500 милиграма веднъж дневно.

 

Алфа-липоева киселина

Алфа-липоевата киселина помага за възстановяване на нивата на глутатион при изчерпване на имунната система. Само 300-1200 милиграма алфа липоева киселина дневно помага за подобряване на инсулиновата чувствителност и намалява симптомите на диабетна невропатия. Също така е клинично доказано, че възстановява общия глутатионов статус в кръвта и функцията на лимфоцитите при пациенти с ХИВ/СПИН.

 

Хранителни вещества за метилиране (витамини B6, B9, B12 и биотин)

По думите на д-р Марк Хайман съставките за метилиране „са може би най-критичните за поддържане на тялото да произвежда глутатион“. Най-добрият (естествен) начин да поддържате съставките си за метилиране на оптимални нива е просто да ядете тези храни с най-високо съдържание на фолиева киселина: боб гарбанцо, черен дроб, боб пинто, леща и аспержи.

 

Селен

Селенът действа като мощен антиоксидант и е необходим на тялото ви за производството на глутатион. Не забравяйте да запасите хладилника и килера си с тези най-добри храни със селен: бразилски орех, риба тон с жълти перки, камбала, сардини, говеждо, хранено с трева, пуешко и говежди черен дроб.

 

Витамини С и Е

Витамин С помага за повишаване на глутатиона в червените кръвни клетки и лимфоцитите. Витамин Е е важен антиоксидант, който работи с глутатион, за да предотврати увреждане от реактивен кислород и предпазва зависимите от глутатион ензими. Така че работейки заедно, витамините С и Е помагат за рециклирането на глутатиона и могат да ви предпазят от болести. Яденето на тези топ храни с витамин С и витамин Е трябва да бъде във всичките ни списъци със задачи. Те заедно помагат за поддържане на глутатиона на оптимални нива, плюс стимулират имунната ни система и цялостната функция на тялото.

 

Отличните храни с витамин С включват портокали, червени чушки, зеле, брюкселско зеле и броколи. Най-добрите храни с витамин Е включват бадеми, спанак, пшеничен зародиш и слънчогледови семки.

 

Телешки дроб

Телешкият черен дроб не само е най-добрата храна със селен, но е доказано. Че повишава производството на селен и глутион по-добре от добавките. Проучванията показват, че тъй като храненето е концентрирано в черния дроб. Яденето на този орган от местна, хранена с трева. Органична крава е много ефективен начин за повишаване на нивата на глутатион. Плюс нивата на селен в говеждото и в говеждия черен дроб са много по-високи бионаличен от добавките.

 

 

Коментарите са изключени.