Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
22/07/2024

Как да бракуваме старата си кола за скрап

кола за скрап

Как е изгодно да предадете старата кола за скрап

Най-изгодният вариант за кола за скрап е разглобяването му на място, сортирането на метала и продажбата му по категория метал. Ако се отдаде цялата кола под наем, тогава инспекторът ще оцени метала като автомобилен скрап с 30% запушване. Не е рентабилно.

Много повече пари могат да се спечелят, ако купето се наеме отделно от двигателя, скоростната кутия и мостовете. Още по-добре е цветните метали да се предават отделно, по-специално алуминиевите сплави, които присъстват в машинните части.

Друг добър вариант е да използвате услугите на големи компании, занимаващи се с предаване на автомобили за скрап. Те могат да изкарат автомобила Ви сами и да платят метала на мястото на доставката. Но трябва да знаете, че обикновено металът се изнася безплатно, чието тегло надвишава 1 тон. Ако колата Ви тежи по-малко, тогава разходите за транспорт ще бъдат приспаднати от общата цена на метала.

Обобщавайки, можем да кажем, че за лек автомобил, предаден за скрап, наистина е възможно да спечелите добра сума. А най-изгодно е да предадете колата за скрап, от която са демонтирани всички неметални части, а металът е сортиран по съответните категории.

Но имайте предвид, че докато автомобилът не бъде дерегистриран в КАТ, ще трябва да плащате транспортен данък за него.

Рециклирането се състои в унищожаването на автомобила от лицензирана организация, като собственикът няма да получи пари за това

Стара кола може да бъде продадена цяла или на части, бракувана или, ако е все още сравнително млада, предадена на автокъща по програмата за замяна. Във всеки случай важат различни правила за дерегистрация на автомобила в КАТ. Единствената полза от рециклирането на автомобили е освобождаването от данък върху превозните средства.

Съдбата на старата кола се определя от нейния собственик. На база техническо състояние и реална пазарна цена автомобилът може да бъде:

  • обезвреждане чрез лицензирани организации;
  • продавам като цяло с дерегистрация в КАТ;
  • предаване за скрап на организация, която има съответния лиценз;
  • продават под формата на отделни резервни части и материали;
  • върнете колата в автокъща по програмата за замяна, получете отстъпка при закупуване на нова кола.

Коментарите са изключени.