Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
25/06/2024

Какво представлява изолацията от каменна вата и какви са ползите

каменна вата

От какво се прави каменната вата

Изолацията от каменна вата обикновено се прави от вулканични скали като базалт, доломит или диабаз. Той също така съдържа някои рециклирани материали като стоманена шлака и отпадъци от желязна руда. Следователно каменната вата се произвежда почти изцяло от суровини, които са рециклируеми, естествени и възобновяеми.

Хиляди тонове шлака се произвеждат всяка година от промишлеността за желязна руда и стомана. Обикновено този отпадъчен материал се изпраща на сметища, за да задръсти земната повърхност за векове напред.

Производственият процес на каменната вата превръща този отпадъчен материал в ефективна и високоефективна изолация. Той прави отлично използване на промишлени отпадъци, които иначе не биха били използвани за нищо продуктивно.

Вулканичните скали са другият компонент на каменната вата. Както вероятно знаете, скалите и камъните са природни ресурси, които са почти неизчерпаеми като количество. Магматични или вулканични скали образуват повече от 15 процента от цялата земна повърхност на планетата.

Следователно всички материали, използвани за производството на изолация каменна вата Rockwool, са екологични и устойчиви. В допълнение, миниатюрните отпадъци, генерирани по време на производствения процес на минерална вата, са й спечелили оценка „A“.

Ползите от изолацията с каменна вата

Въпреки че може веднага да помислите за предотвратяване на топлинните загуби като основно предимство на изолацията на таванско помещение, използването на каменна вата има няколко други забележителни предимства. Вместо топлинни загуби, помислете за регулиране на температурата. Домовете могат да загубят 25% от топлината през покрива, но използването на каменна вата не само намалява топлината, изчезваща през горната част на дома ви, но също така регулира температурата. Това означава, че домът ви е по-топъл през зимата и по-хладен през лятото.

Звукът на безопасността

Освен че намалява загубата на топлина, със съпътстващия си ефект върху разходите за енергия, изолацията от каменна вата, като тази, предлагана от ROCKWOOL, също помага за намаляване на акустичното замърсяване. Каменната вата има произволна ориентация на влакната, която улавя звуковите вълни – нещо, което ще заглуши шума от дъжд и вятър срещу покрива.

Освен това е безопасен, класифициран като незапалим A1. Това означава, че няма да гори и е огнеустойчив и няма да отделя значителен токсичен дим.

Коментарите са изключени.