Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
22/07/2024

Видове базови добавки за масло на двигател

добавки за масло

Разнообразието от добавки за масло

Базовите добавки за масло са химикали, които в малки количества променят свойствата на моторното масло, което го прави по-подходящо за технологията, в която се използва.

Съществуват различни видове добавки за масло на двигателя, някои могат да изпълняват няколко функции наведнъж.

Нека разгледаме по-подробно всяка основна добавка:

Антипенител

Такива добавки за масло на двигател предотвратяват образуването на мехурчета в маслото.

Те намаляват повърхностното напрежение на маслото, поради което пяната престава да се появява при промени в налягането. Липсата на пяна подобрява смазочните свойства на моторното масло.

Антиоксиданти

Намаляват скоростта на окисляване на основата на моторното масло, предотвратяват натрупването на вредни продукти от разпадането му в маслото.

Самото окисление е неизбежен процес, това е обикновено стареене на маслото в резултат на контакта му с въздуха.

Добавките за сгъстяване

Вискозитет на масло на двигател са добавки, които са променливо разтворими в масло при различни температури, като по този начин увеличават неговия вискозитет, може би най-основната характеристика.

Вискозното масло по-добре предотвратява триенето на частите в автомобилния двигател.

Анти-застиващи (депресант)

Такива добавки понижават точката на изливане на моторното масло. Използва се през студения сезон.

Замръзналото масло смазва двигателя по-лошо, което допринася за по-голямо триене на частите, което означава бързото им износване.

Противоизносващи добавки за масло на двигател

Предотвратяват износването на частите на двигателя. Химическите елементи, съдържащи се в такива добавки, модифицират моторното масло, подобрявайки неговите смазочни свойства.

Това на практика са най-често срещаният вид добавки.

Миещи

Предотвратяват образуването на въглеродни отлагания върху нагревателните части на автомобилния двигател. Двигателят се почиства и от други замърсители.

Антикорозионните добавки

Това са добавки, които предпазват автомобилния двигател от ръжда, като образуват силен обгръщащ филм върху неговите части и картера.

Диспергиращи (разсейващите) добавки, които диспергират замърсителите в маслото и стабилизират получената суспензия. Ефектът от такива добавки спомага за удължаване на живота на маслото и подобряване на работата на двигателя.

Коментарите са изключени.