Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
23/05/2024

Алайнери – какво представляват

алайнери

В настояще време съвременната ортодонтия предлага няколко начина за коригиране на захапката и позицията на зъбите. И ако по-рано само скобите бяха достъпни за пациенти, които мечтаеха да получат перфектна усмивка, днес разполагаме с по-удобната алтернатива. Това са алайнери, които  се използват нашироко в наши дни.

Алайнерите са прозрачни, много леки предпазители за уста, изработени от твърд полимер – външно те наподобяват тези, използвани при избелване на зъби.

Алайнерите имат много предимства, които им осигуряват нарастваща популярност: те са невидими, когато се усмихвате, лесни са за грижа и употреба, не развалят дикцията и имат минимум противопоказания. Солидни предимства, нали?!

Ето как работят алайнерите

Вътрешната повърхност на алайнерите точно повтаря формата на зъбите, като същевременно отчита тяхното микродвижение. Въздействието на тези структури върху зъбите се осъществява много внимателно и незабележимо, като постепенно те заемат желаната позиция.

Важно условие за ефективно ортодонтско лечение е навременното редовно носене и подмяна на конструкциите. Това позволява постепенно да увеличавате натиска върху зъбите. Алайнерите се изработват в „партида“ индивидуално за всеки пациент, а графикът за подмяна се прави от лекаря, като се вземе предвид сложността на случая.

Алайнери – за кого са предназначени?

Алайнерите се препоръчват за тези, които имат алергична реакция към метали – те на практика са безопасна хипоалергенна алтернатива.

Струва си да се отбележи, че тези прозрачни структури са най-доброто решение за незначителни аномалии или козметични дефекти:

– неправилно положение на един зъб (напред или назад, въртене по оста);

– рецидив на аномалии след ранно ортодонтско лечение с брекети;

– диастема, трема (празнини между зъбите);

– леко струпване на зъби.

Индикациите включват и лечение на по-изразени дефекти, но в този случай се използват алайнери в комбинация с допълнителни структури.

За кого са противопоказни алайнерите

Алайнерите не могат да се използват за:

  • пародонтални заболявания (както и други методи на ортодонтско лечение поради висок риск от загуба на зъби);
  • груби аномалии в развитието на челюстите;
  • засегнати зъби;
  • голям брой изгубени зъби (повече от 4).

Алайнерите имат много по-малко противопоказания от брекетите. Така че слабостта на емайла не е пряко противопоказание за използването на подвижни системи за корекция. Лекарят провежда реминерализираща терапия и можете да започнете да коригирате захапката.

Коментарите са изключени.